Regler Padel – Från A till O innan din första match

regler padel

Padel får anses vara en enkel sport att komma in i och det är generellt inga komplicerade regler i padel. Padel kan ses som en hybrid av tennis och squash för att göra det enkelt. Där man tagit det bästa av två världar. Så har du utövat någon av sporterna innan så har du en fördel. Det som som skiljer sporten från tennis är bland annat att planerna är mindre, det är underarmsserve som gäller och den kanske mest utstickande faktorn – du får som spelare valla bollen via väggarna.

Padel ses allt som oftast som en social sport där samspel och lagarbete är centrala delar i spelet. För dom bästa spelarna är det helt avgörande. Den “lilla” planen gör även att man kommer närmre varandra och underlättar mer “krävande” moment på motionärs-nivå.

Sporten i sig bjuder upp till spel för många. Mycket på grund av att det är så lätt att lära. Både unga som äldre kan utöva sporten utan större problem och padel är förlåtande på många sätt.

Regler padel sammanställning:

Vi har samlat alla väsentliga regler i padel för dig som vill komma igång och spela. Padel påminner mycket om tennis men det finns ett par regler och moment som skiljer sig rejält. Fullständiga regler hittar ni här.

Generella regler i padel

Matcherna spelas i en dubbel, två mot två. Alla spelare har ett varsitt padelracket med tillhörande spänne som enligt regler padel måste vara fastspänt under hela matchens gång. Detta för spelarna säkerhet och för att undvika potentiella olyckor. Utöver det:

 • Bollen får bara studsa en gång per sida.
 • Man får låta bollen studsa i väggen efter att den nuddat marken.
 • Man får slå bollen direkt på volley.
 • Endast en spelare får röra vid bollen innan den slås över.
 • Vid udda antal game så sker sidbyte. Vilotiden mellan varje game är 90 sekunder.

Serve

En serve i padel är generellt sett lätt att lära sig. Självklart krävs det övning för att få till dom riktigt bra servarna men att få till en hygglig start brukar gå smidigt. Ett par regler i padel gäller dock när man ska serva:

 1. Precis som i tennis så har man alltid två servrar.
 2. I padel gäller alltid underarmsserv och bollkontakten måste ske under höftens höjd.
 3. Första poängen i varje game startas alltid från höger ruta. Därifrån servar du i motsatt ruta diagonalt sett för att serven skall vara godkänd.
 4. När du servar ska båda fötterna vara bakom servlinjen, samtidigt får du som servar inte gå eller hoppa under själva serven. Icke påverkande rörelser är dock okej.
 5. När serven väl landat i motståndarens ruta får bollen studsa i glaset bakom, skulle bollen dock studsa i sidogallret så är serven inte godkänd.

Poängräkning

Poängräkningen under matcher ser ut precis som inom tennisen. Man räknar poäng som “15”(1), “30”(2), “40”(3) och deuce. Om båda lagen når “40” innan något av lagen har avgjort så blir det deuce. Därifrån behöver man vinna två poäng på raken för att ta hem game:t. Vinner man ett poäng vid deuce så får man “fördel”, förlorar fördelen så blir det deuce igen och spelet fortsätter.

Man spelar matcher som avgörs i bäst av 3 eller 5 set. Först till 6 vunna game i ett set tar hem setet. Skulle resultat visa 5-5 så spelar man till 7. Om båda lagen plockar poäng och det blir 6-6 så avgöra man setet genom “tiebreak”. Under tiebreak är det försten till 7 poäng där du måste vinna med minst två poäng för att ta hem setet.

Utnyttja väggarna

Väggarna utgör en väsentlig del av spelet, där mer rutinerade spelare flitigt använder möjligheten att valla bollen via väggen i olika situationer till sin fördel. I padel är det tillåtet att studsa bollen/låta den studsa i väggen efter att den nuddat spelplanen innan.

När det kommer till gallret så gäller andra regler. Det är inte tillåtet att valla bollen via gallret på egen planhalva som via glaset. Dock får bollen studsa via gallret på motståndarsidan så länge den studsat i marken först.

Så får du poäng

Ni eller era motståndare tilldelas poäng enligt regler padel:

 • Om padelbollen studsar i marken mer än en gång på egen planhalva.
 • Om bollen slås i nät går poängen till motståndarlaget.
 • Om bollen slås direkt i väggen utan att toucha marken på motståndarsidan innan.
 • Om bollen slås direkt ut från spelplanen.
 • Om bollen slås i eget galler.
 • Om ni slår dubbelslag.
 • Om ni gör två servefel.
 • Om någon av spelarna träffas av bollen.
 • Om någon rör det avgränsande nätet med padelracket eller kropp.

Allt om padelbanor

Som ni säkert förstått och sett så påminner en padelbana om en tennisplan. Den stora skillnaden är att padelbanan är mindre men framförallt innehar spelbara väggar, därav kopplingen till squash.

Golvet på spelplanen utgörs i regel av konstgräs men kan i vissa fall även bestå av syntetiska material eller betong. Momondo är officiella leverantörer till världens största turnering och har tagit fram ett speciellt golv: Momondo Supercourt ST X 90 – Ett fiber i 100% Polyethylene.

regler padel
 • Planens storlek: 10×20 meter
 • Bredd på spelplanens linjer: 5 cm
 • Nätet: Nätet ska vara 10 meter brett(planen), 0,88 meter högt i mitten och 0,92 meter på kanterna.
 • Väggar: Väggarna på kortsidan ska vara 4 meter höga, vara 3 meter gjorda av plexiglas.

Klipp från nyhetsmorgon om padel

Här är ett klipp från nyhetsmorgon där Jonas Björkman spelar tillsammans med Steffo Törnquist och samtidigt berättar lite mer om sporten och regler i padel. Här får ni även en bra blick över hur padelbanorna ser ut och håller ni ett extra öga på spelet så får ni ett par exempel på hur det kan gå till när man använder sig av väggarna.

Spelformen Americano i padel

“Americano” är en populär spelform där lagbyten utgör en vital del av matchen. Spelet går ut på att man lottar lag för att sedan spela om ett visst antal poäng, ofta 24. Matchen kan då sluta alltifrån 24-0, 20-4 till 12-12 osv. När matchen är över så får alla spelar det antalet poäng som laget spelat ihop – per person. Exempel: slutar matchen 18-6 så får vinnarna 18 poäng per person och förlorarna 6 poäng. Därefter skiftar man lag och spelar nästa match. När matcherna är slut så sammanställer man poängen per person och den som har fått flest poäng totalt vinner.