Bygga padelbana

Intresset för padel växer lavinartat. Sporten är stor över hela världen och sprids just nu som en löpeld – framför allt i Sverige och Norden. Fler och fler går i tankarna om att bygga egen padelhall och undrar vad som krävs för att kunna bygga egen padelbana. På boverket.se kan du läsa vilka regler som krävs om du ska bygga padelbana. Vi kommer också nedan gå igenom noggrant vad som krävs och vad du ska ställa dig in på.

Bygga egen padelbana hemma

Är du intresserad av att bygga egen padelbana hemma? Då är det en stor fördel att låta erfaren personal och byggföretag ta hand om den framtida installationen av padelbanan. Detta innefattar bland annat att montera glas, sätta padelbanan på plats, fördela ut grus och fästa ljusarmaturer. På trafik-fritid.se kan du läsa mer om vad du behöver bidra med för att personalen ska kunna bygga en padelbana.

Populära företag som kan hjälpa dig att bygga padelbana

Vilka bantyper som kan byggas Unisport.se har padelbanor anpassade för inom- och utomhusbruk och stationära och mobila lösningar Singel- och dubbelbanor, barnbanor, flyttbara banor Multipadel, flytande padelbana, padelbana delux, padelbana panorama Pillars, standard, panorama
USP Lång erfarenhet, unik kompetens, hittar bästa lösningen efter era behov Klar på 6–7 veckor, personligt bygge 10 års garanti, CE-godkända banor, rostskyddad 15 års erfarenhet, anpassad design, professionell rådgivning, kvalitet
Telefon +46 418 766 00 +46 705 59 10 39 076 880 00 18 +34 655 69 02 39
Mail [email protected] [email protected] [email protected] [email protected]
Till Unisport Till Padellux Till World Wide Padel Till Sport BS

FAQ - bygga padelbana

Frågorna när du ska bygga en padelbana är många, och du bör gå igenom allt i minsta detalj för att göra ett bra och framgångsrikt bygge. Nedan går vi igenom de vanligaste frågorna gällande bygget av padelbana. På trafik-fritid.se kan du även fler tips och läsa mer grundligt om de olika delarna som rör bygget.

Vad kostar det att bygga padelbanor?

Vad det kostar att bygga en padelbana kan variera en hel del i pris. Detta för att det beror på vilken typ av padelbana du ska skapa. Om det är en dubbelbana, singelbana, bana i stål eller aluminium eller bara en vanlig bana. Beroende på bana, ligger priset på ca 250 000 kr – 450 000 kr exklusive moms.

Andra faktorer att ta hänsyn till när du skall ta reda på pris

  • Hur många banor ska göras
  • Eventuellt underarbete/markarbete
  • Vart dina padelbanor ska ligga
  • Vilken typ av belysning du ska ha
  • Vilket konstgräs du ska använda dig av

Padelbana - underlag

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när du ska lägga en padelbana. Underlag till exempel. Detta avgör hur bra banan kommer vara att spela på. För att du också ska få till en riktigt bra padelbana är du beroende av att ditt underlag är platt och att marken eller golvet inte lutar. Padelbanornas golvmaterial består av olika sorters konstgräs. Vilket gräs du ska använda dig av är beroende på några olika faktorer, vilka du ser i punktlistan nedan. Du kan också läsa mer om vilken typ av konstgräs som är bra att använda på unisport.se. Här går de också igenom tydligt varför det är viktigt att välja bra padelunderlag och konstgräs.

  • Hur mycket din padelbana kommer användas
  • Hur mycket tid du vill lägga på underhållsarbete
  • Hur lång livslängd du vill att underlaget ska ha
  • Vilket pris du är villig att lägga

Varför sand på padelbana?

Det läggs sand på en padelbana för att skapa en ballast. Det vill säga att sanden hjälper till så inte konstgräset rör på sig. Sanden gör även att spelaren på planen får bra glid och att underlaget ger en skonsam känsla när snabba förflyttningar sker.

Hur mycket sand läggs på en padelbana?

Det fylls på med cirka 8–12 kilo sand per m2. Du använder dig av olika antal kilo sand beroende på vilket konstgräs som väljs.

Vad för glas ska man ha i banan?

Det är extremt viktigt att välja rätt glas med hög kvalitet i en padelbana. Detta för att glasrutan väger omkring 120 kg och kan bidra till svåra olyckor om den går sönder. Det krävs olika typer av glas beroende på om padelbanan är ute eller inne. Nedan går vi igenom vilken typ av glas du bör välja för respektive bana.

Glas för padelbanor utomhus

För padelbanor utomhus ska säkerhetstestade glaspartier i 12 mm användas. En utomhusbana utsätts för betydligt större påfrestningar på grund av väderförhållanden och temperaturskillnader. Detta innebär att det måste läggas stor vikt vid val och montering av glas.

Glas för inomhusbanor

När det kommer till inomhusbanor rekommenderas 10 mm glasskivor som är tillverkade enligt DIN 1429-standard.

Bygga en padelbana - inne vs ute

Padel kan spelas både inomhus och utomhus och båda alternativen har sina för- och nackdelar. Nedan ser du snabbt och smidigt vilka förutsättningar du får av respektive bana. Du kan också på padeltennisguiden.se läsa djupare om vilka för- och nackdelar som finns.

För- och nackdelar med utomhusbana

+ Frisk fläkt
+ Öppen känsla
+ Glimt av himlen

– Går inte att komma till spel i dåliga väderförhållanden
– Blöta banor
– Blöta bollar

För- och nackdelar med inomhusbana

+ Alltid bra förutsättningar
+ Banorna har bättre underhåll
+ Bra belysning
+ Mer familjär känsla inomhus

– Dyrare att bygga banor inomhus
– Takhöjden
– Konkurrens om lediga banor
– Dyrare per timme att spela inomhus

FAQ - padelbanor

Då padel tagit världen med storm finns det också en hel del frågor som dyker upp. Nedan har vi samlat några av de mest populära frågorna. På unisports.se kan du hitta fler frågor och svar gällande padel.

Hur många padelbanor finns det i Sverige?

Enligt svenskpadel.se finns det idag 3500 padelbanor i Sverige.

Hur stor är en padelbana?

Då det finns olika sorters padelbanor, finns det också olika storlekar. Se nedan vilka mått de olika padelbanorna har.

Mått padelbana singel

20 meter lång och 6 meter bred.

Mått padelbana dubbel

20 meter lång och 10 meter bred.

Hur hög är en padelbana?

Takhöjden är extremt viktigt i padel. Detta då lobben är ett vanligt och viktigt slag. Det rekommenderas då att padelbanan har en takhöjd på cirka 7 meter, mest optimalt 8 meter.

Läs mer vad du behöver när du ska spela padel